Tot ce vrei să știi despre cum obții un card de credit. Care sunt riscurile? Ce alte opțiuni ai?
25 Iulie 2021 – Drept civil – 30 Minute – Alexandru Padină
Au participat la scrierea acestui articol:Alexandru Padină, Anca-Ana Sampetrean, .
Cum obțin un card de credit? Care sunt riscurile? Ce alte opțiuni am?
Ți-ai dori să ai acel ceva al tău care să iasă în evidență prin aspect sau performanță? Fie că vorbim de un telefon de ultimă generație, care-ți poate răspunde la diverse întrebări pe care le ai fără a mai fi nevoit să cauți pe Google, geanta aceea din piele de la Michael Kors sau că discutăm de un laptop nou care nu se mai blochează când dai Export în format PDF unui document, toate sunt costisitoare. Când bugetul este o problemă, încerci să cauți soluții peste tot, iar atunci un card de credit iți face cu ochiul și pare a fi o alternativă la îndemână. De ce? Pentru că poți plăti în rate fără dobândă, dar vine cu un pachet de condiții ce trebuie respectate cu strictețe.
Ce este un card de credit?
Probabil după lungi sesiuni de căutare a unei modalități de a achiziționa produsul dorit, ai ajuns la concluzia că un card de credit este varianta ideală. Cardul de credit, cunoscut și sub denumirea tradițională de card de cumpărături, este un instrument de plată electronic, emis sub sigla Visa sau MasterCard de o instituție bancară sau nebancară, denumită și creditor, care îți permite să te folosești, în calitate de debitor, de o sumă de bani aprobată în limita unui plafon stabilit în prealabil.
În regulă, acum că te-am lămurit ce e un card de credit, hai să vedem cine îl poate accesa.
Ei bine, fiecare bancă sau instituție financiară nebancară, cunoscută drept IFN, are propriul sistem de aprobare. După îndeplinirea câtorva condiții, o scurtă verificare la ANAF și o interogare în baza de date a Biroului de Credit, se stabilește dacă ești eligibil să primești un card de credit. Aceste condiții există încât banca să nu se expună la riscuri. Cele mai frecvent cerute condiții, în 2021, sunt:
Ca exemplu din viața cotidiană, Banca Transilvania oferă cardul Star Forte cu o limită de credit până la de 5 ori venitul tău lunar, dar nu mai mare de 25.000 de lei. Ce înseamnă asta?
Să considerăm situația în care îndeplinești toate condițiile necesare și scorul de credit, despre care vom vorbi mai jos, este unul foarte bun, având un venit lunar net declarat de 4.000 de lei, poți primi pe cardul de credit suma de 20.000 de lei. În același timp, în urma analizei realizate de creditor, acesta poate considera că nu ești eligibil pentru acordarea unui credit ce atinge acest prag, astfel poți primi o sumă mai mică.
Cum funcționează un card de credit?
Cardul de credit plătește pentru tine la comercianți. Vezi telefonul ăla de 7000 de lei? Cardul (adică banca) îl plătește integral către comerciant, iar tu vei fi ”dator” băncii, în niște rate lunare. Astfel, comerciantul nu va avea probleme să-și încaseze banii, pentru că el o face pe loc, iar apoi banca se descurcă cu tine.
Am obținut cardul de credit! What now?
Procedura este destul de simplă, atât în mediul online cât și offline, fiind partea pe care cu toții o îndrăgim: să consumăm.
Fiecare card are particularitățile sale, în funcție de emitent, adică banca. Mai exact, poți cumpăra produse pe care le achiți în rate lunare fără dobândă, oriunde în lume, la magazinele partenere din domenii foarte diverse, cum ar fi: electronice și electrocasnice, mobilă, IT, construcții, bricolaj, amenajări interioare, sănătate, turism, vestimentație etc. La plățile către comercianți nu se percepe niciun fel de comision, ba mai mult, pentru fiecare tranzacție făcută, depinzând de pachetul oferit de bancă, beneficiezi de anumite bonusuri.
Practic care e algoritmul și logica? Banca îți acordă dreptul de a-i utiliza banii și indiferent de operațiunile efectuate, fie plăți online, retrageri de la bancomat sau plăți în magazin, aceasta achită bunurile cumpărate de tine. Ulterior, la alegerea ta, poți restitui sumele cheltuite integral sau în rate fără nicio dobândă, evident, dacă nu depășești data scadentă.